MCIAT chartered drawings · Fixed fees across all 33 London boroughs and Essex
25 Eccleston Place, Victoria, London SW1W 9NFhello@drawingsdirect.co.uk020 7864 7245WhatsApp

Free 2026 London Planning Report — Permitted development rules for a side extension in London

Victorian terrace with bay windows and cars parked along the street
Guide

Permitted development rules for a side extension in London

A side extension is permitted development only if it is single storey, no more than 4m high and no wider than half the original house. If its eaves are within 2m of the boundary, they may be no higher than 3m. Fail one test and you need planning permission.

Check your property — free

60 seconds now. A fixed, no-obligation quote back within one working day — and we’ll tell you if you don’t even need planning.

No obligation · No spam · Reply within 1 working day

Prefer to talk it through?

The three Class A tests for a side extension

Class A of Part 1, Schedule 2 of the General Permitted Development Order allows a side extension only if it is a single-storey addition with a maximum height of 4m and a width no more than half that of the original house (GPDO 2015, Schedule 2, Part 1).

Start with the width. Measure the original house, not the house as it stands today after earlier additions, and halve it.

Height is judged twice

The whole extension may be no more than 4m high. A separate eaves rule applies where any part of the enlargement lies within 2m of the curtilage boundary: the eaves of that part may not exceed 3m.

A side return that fills the passage beside the house will sit within 2m of the boundary, so check the eaves against 3m before anything else.

Rear extension under construction: blockwork walls and a steel beam opening up the back of a house
Open-plan kitchen extension mid fit-out, with plastered walls and a bare screed floor

The whole extension may be no more than 4m high.

GPDO 2015 Sch2 Pt1 Class A para A.1(j): side extension max height 4 metres (single storey, width up to half original house) (source wording: 4 metres). www.legislation.gov.uk

What stops a side extension being permitted development

A previous extension, a conservation area, an Article 4 direction or a listed building can change the answer. Check any earlier additions as well, because they can use up allowances. Our glossary entry on permitted development lists the checks.

If it fails, apply or compare the alternatives

A householder application is the route for a side extension that exceeds the tests. Our side return extension drawings service prepares the plans and elevations. Read how side return and wraparound designs compare if you are also thinking of extending to the back.

A certificate of lawful development is available when you believe the scheme passes. It gives written proof from the council, as our lawful development certificate drawings page explains.

DrawingsDirect sample planning sheet with proposed plans and elevations at 1:100 and a site plan at 1:500
Sample drawing
Data

Sources

Every figure on this page, where it comes from and a link to the original.

FigureSourceLink
4mGPDO 2015 Sch2 Pt1 Class A para A.1(j): side extension max height 4 metres (single storey, width up to half original house) (source wording: 4 metres)www.legislation.gov.uk
≤4mGPDO 2015 Sch 2 Pt 1 Class A.1(j): side extension max 4 metres in height and width not more than half original dwellinghouse (source wording: 4 metres)www.legislation.gov.uk
3mGPDO 2015 Sch2 Pt1 Class A para A.1(i): eaves height limit 3 metres where enlargement within 2 metres of curtilage boundary (source wording: 3 metres)www.legislation.gov.uk
3mGPDO 2015 Sch 2 Pt 1 Class A.1(i): eaves of enlarged part within 2m of boundary must not exceed 3 metres (source wording: 3 metres)www.legislation.gov.uk
≤3mGPDO 2015 Sch2 Pt1 Class A para A.1(i): eaves height limit 3 metres where enlargement within 2 metres of curtilage boundary (source wording: 3 metres)www.legislation.gov.uk
FAQ

Questions people ask

How high can a side extension be under permitted development?
A side extension is limited to 4m in height and must be single storey. Where it is within 2m of a boundary, the eaves may not go above 3m.
How wide can a side extension be?
No more than half the width of the original house.
Is a side return the same as a side extension?
In planning terms a side return is a side extension, so the same Class A tests apply.

Photographs: David Hawgood (CC BY-SA 2.0).